Każdy z nas jest inny ma to wpłwy także na to co lubimy lub co nam smakuje a co nie. Nie jest to tak, że jeśli cos komuś nie smakuje a nam tak to znaczy, że ktoś z nas się myli. Po prostu udpobania smakowe są różne choć dla każdego z nas dane danie smakuje tak samo. Co ciekawe jednak niektóre smaki odczuwamy mocniej niż inni i na odwrót. Dobrym przykładem jest ostre jedzenie dla jednego papryka chili jest za ostra i nie jest nawet w stanie jej zjeść a drugi zje ją bez trudu. To po częście kwestia genetyki, która przekazana nam od przodków dyktuje na co jesteśmy wrażliwsi a na co nie. To normalne, że każdy z nas ma inną tolerancję na smaki i cechy fizyczne potraw. Każdy z nas lubi przecież inny rodzaj kuchni i smaku np. amatorzy chińskiej kuchni przeważnie njabardziej lubią smak słodko-kwaśny. Inni lubią na ostro i taki smak jest dla nich znacznie lepszy niż słodko-kwaśny. By być dobrym degustatorem trzeba sobie zdawać sprawę ze swoich ograniczeń smakowych i brać je pod uwagę podczas oceny dań. Tutaj przydaje się znajomość kuchni i wymogów jakie dana potrawa ma spełnić. Oceniane są walory smakowe i estetyczne. Co do walorów smakowych to każdy degustator wie, że np. bigos ma być kwaśny i nawet jeśli nie lubi tego smaku ocenia stopień kwaśności i na tej podstawie dokonuje oceny. Każde danie ma też mieć określoną konsystencję to również wpływa na ocenę końcową i odczuwany smak. Wyczucie smaku jest bardzo ważne złapanie nawet najmniejszych niuansów. Na smak wpływa też zapach, dlatego należy zawsze wąchać potrawę i jeść powoli tak by nos zdążył załapać aromat potrawy.

inspirationstudio.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here