Pnącza owocowe winorośl – najlepiej rośnie w słonecznym, ciepłym i zacisznym miejscu, na przykład przy południowej ścianie. Do jej uprawy wystarczy przeciętna ziemia ogrodowa, może rosnąć nawet na piaszczystym podłożu. Najsmaczniejsze owoce mają odmiany deserowe, które uprawia się przy drutach rozpiętych między słupkami. Niestety, większość z nich nie jest zupełnie odporna na mróz i jesienią musi być solidnie pokryta słomą, a w chłodniejszych rejonach kraju – zdjęta z podpór i przysypana ziemią. Polecane odmiany:- deserowe – Agat Doński, Ajwaz, Arkadia, Regina, Iza Zaliwska, Kodrianka, Muscat Letni, Nero, Prim;- do sadzenia przy altanach – Alwood, Lidia, Konkord Rosyjski, Ontario, Svenson Red. Jakie odmiany winogron można zasadzić na balkonie? Odmiany deserowe to odmiany o najwyższej wartości handlowej owoców, zwłaszcza wielkoowocowe, mogą być z powodzeniem wykorzystywane w towarowej uprawie pod osłonami. Mogą być także uprawiane przez dobrze wyszkolonych amatorów. W uprawie polowej zdecydowana większość odmian deserowych wymaga jednak okrywania na zimę. Nowe, mrozo wytrzymałe odmiany winiarskie np :Agat Doński, Ajwaz,Alden, przykładowo : Leon Millot – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj pod koniec września, przy zawartości cukru 20-22%. Plenność krzewów dobra, szczególnie, gdy są uprawiane w wyższych formach. W sprzyjających warunkach ochrona chemiczna nie jest konieczna, chociaż krzewy są dość podatne na mączniaka rzekomego. Mrozowytrzymałość w granicach -28°C. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Z nich powstaje wino stołowe dobrej jakości, o nieco zbyt niskiej kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu. Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. „frankoamerykanów”. Ze względu na silny wzrost i wysoką odporność na przemarzanie Leon Millot może być uprawiany także w wysokich i przestrzennych formach. Muskat Odeski- odmiana ukraińska. Owoce dojrzewają średnio wcześnie – zbiór na wino w drugiej połowie września. Grona niewielkie, często rozgałęzione, luźne. Jagody średniej wielkości, lub małe, kuliste, barwy bursztynowej. Miąższ soczysty, słodki, smaczny, o wyraźnym muszkatowym aromacie i posmaku. Plenność krzewów średnia, a na ciężkich gliniastych glebach, często zdarza się niska. Na glebach gliniastych zasobnych w wilgoć, a ubogich w makroelementy, często zdarza się, że wzrost pędów jest silny, a brakuje pokarmów podczas kwitnienia, co może powodować zasychanie kwiatostanów. Wytrzymałość na mróz niezbyt wysoka – -23°C. Rozpoczyna wegetację wcześnie i jest często uszkadzana przez spóźnione przymrozki wiosenne. Odporność na choroby dość wysoka. Owoce są dobrym surowcem na soki. Wino bardzo dobrej jakości, o muszkatowym aromacie i stosunkowo niskiej zawartości kwasów organicznych.Odmiana do uprawy w najcieplejszych rejonach Polski, wymaga gleb lżejszych, zasobniejszych w składniki pokarmowe.

morzeurody.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *