Perfekcyjne skrzydełka na grilla – sprawdź, jak je przygotować

Idealnie przygotowane skrzydełka powinny być soczyste i chrupiące na zewnątrz. Czasami marynuje się je w miodzie, a innym razem tylko naciera przyprawami. Można śmiało eksperymentować! Jak przygotować idealne skrzydełka? Oto najlepsze przepisy!

Soczyste skrzydełka kurczaka z chrupiącą skórką

O czym należy pamiętać, przygotowując skrzydełka na grilla? Przede wszystkim należy je odpowiednio długo marynować, najlepiej dzień wcześniej. Miskę zawierającą skrzydełka z marynatą nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Pół godziny przed grillowaniem wyjmujemy je z lodówki i skrapiamy oliwą tackę aluminiową. Zapobiegnie to przywieraniu skrzydełek. Im dłużej będziemy marynować skrzydełka, tym będą bardziej aromatyczne. Warto pamiętać, że mięso należy piec na rozgrzanym grillu na średnim żarze. Ważne, aby skrzydełka nie miały kontaktu z ogniem, inaczej się przypalą. Podczas pieczenia należy je obracać i dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku smarować pozostałą marynatą.

Skrzydełka marynowane w miodzie

Grillowanie skrzydełek może być proste, o ile będziemy trzymali się powyższych zasad. Chyba najbardziej popularną wersją tej potrawy są skrzydełka marynowane w słodkim miodzie z aromatycznymi przyprawami. Jak je wykonać? W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć mięso i ewentualnie odkroić końcowe części. Warto pamiętać, aby dokładnie osuszyć skrzydełka. Jak przygotować marynatę? Należy wymieszać w dużej misce olej, miód i dodać przyprawy – czarny pieprz, mieloną gorczycę, oregano, mielony imbir, tymianek, czosnek granulowany, paprykę wędzoną, sól oraz dla bardziej ostrego smaku paprykę pikantną.

Skrzydełka należy zmieszać z marynatą, ułożyć w misce tak, aby pokrywała każdą część skrzydełka, oraz odstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Mięso warto wyjąć lodówki pół godziny przed grillowaniem. Następnie należy piec je na średnim żarze, często odwracając. Grillowane skrzydełka najlepiej smakują z wyrazistym Sosem Curry WINIARY.

Skrzydełka w przyprawach

Delikatne mięso kurczaka wymaga dodania aromatycznych i wyrazistych przypraw. W tym przepisie marynata będzie składała się z miodu, oleju, imbiru, czosnku, papryki słodkiej oraz WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek w płynie. Łączymy wszystkie składniki i smarujemy skrzydełka powstałą marynatą. Optymalny czas grillowania wynosi około 25 minut. Podczas pieczenia można smarować skrzydełka pozostałą marynatą. Tak przygotowane mięso warto podawać z Sosem czosnkowym WINIARY.

Najlepsze dodatki do grillowanych skrzydełek

Soczyste skrzydełka z chrupiącą skórką są same w sobie doskonałym daniem. Jednak warto zastanowić się nad warzywnymi dodatkami w postaci sałatek. Idealnie sprawdzą się w tej roli nowalijki, które pojawiają się wraz z sezonem grillowym. Można wykorzystać świeże ogórki, rzodkiewki, pomidory i szczypiorek z aromatycznymi przyprawami oraz z majonezem.

Innym doskonałym dodatkiem jest sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami, które również pojawiają się wiosną. Warto do nich dodać świeże pomidory i dowolną sałatę. Sos musztardowo-majonezowy z pewnością nada charakteru tej sałatce.

[Głosów:2    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here