Cebula posiada wiele zastosowań. Najwięcej z nim dotyczy łagodzienie dolegliwości zakaźnych. Zanim powiemy o syropie z cebuli, warto pamiętać, że cebula wspiera nasz układ krążenia, drogi moczowe oraz układ kostny. Dodatkowo wpływa jeszcze na wiele organów i reguluje funkcjonowanie wielu układów w naszym organizmie. Warto świadomie wybierać cebulę.
Pochodzenie cebuli
Cebula jest rośliną należącą do rodziny amarylkowatych, do której należy także i czosnek.
Jest rośliną dwuroczną, tanią w uprawie. Pierwsze wzmianki o cebuli dotyczą 3 tys. lat p.n.e.
Pochodzi ona prawdopodobnie z Azji.
Właściwości cebuli
Cebula jest źródłem cennych witamin. Zawiera witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, E oraz PP. Dodatkowo zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: cynk, krzem, fosfor, miedź, magnez, selen, mangan, siarka, wapń oraz żelazo. Cebula jest idealnym warzywem dla osób na dietach odchudzających. Zawiera duże ilości błonnika wspierającego prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Znana jest jednak przede wszystkim z przeciwdziałania w wypadku grypy. Chroni nas przed chorobami dzięki temu, że posiada flawonoidy.
O flawonoidach
Istnieją dowody na to, że cebula to doskonałe warzywo chroniące nasz organizm przed wieloma chorobami. To właśnie dzięki flawonoidom wykazuje ona działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Odgrywa szczególną rolę nie tylko w przypadku wsparcia leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, ale też układu krążenia i różnych rodzajów nowotworów. Jej największa efektywność pojawia się w wypadku przyswajania surowego warzywa. Można korzystać również z czerwonej cebuli, która posiada takie same właściwości. Różni się jednak walorami estetycznymi, ponieważ dużo atrakcyjniej wygląda na kanapkach. Warto wiedzieć, że duszona lub smażona cebula będzie posiadać mniej właściwości zdrowotnych. Kwercetyna, bo tak właśnie nazywa się związek z grupy flawonoidów działa przeciwzakrzepowo, wyrównuje ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Ze względu na zawartość flawonoidów o wiele cenniejsza jest cebula czerwona.
Syrop z cebuli – najtańsze, a zarazem najskuteczniejsze lekarstwo
Wraz z nadejściem pór roku, które uważamy za przejściowe, czyli jesieni i wiosny, zmienia się temperatura i jesteśmy ciągle poddawani huśtawce pogodowej. W związku z tym nasz układ odpornościowy często podupada ze względu na ciągłe zmiany temperatury. Dochodzi zatem często do infekcji. Katar, osłabienie, kaszel, ból gardła, głowy i mięśni to główne powody spadku odporności. Syrop z cebuli to prawdziwy skarb na wszelkiego rodzaju dolegliwości związane z grypą czy przeziębieniem. To bardzo stary przepis, ale wciąż niezwykle aktualny. Wykazuje on właściwości przeciwutleniające oraz antybakteryjne. Syrop zwalczy objawy przeziębienia, grypy, jak również wzmocni naszą odporność. To zdecydowanie lepszy, bo naturalny sposób, który nie obciąża naszego układu pokarmowego.
Jak należy zrobić syrop z cebuli?
Aby wykonać syrop z cebuli, warzywo należy pokroić w drobne kawałki i umieścić w słoiczku. Według starej receptury cebulę należy zasypać cukrem. Współcześnie praktykuje się jednak zalanie pszczelim miodem. To produkt, który dodatkowo wspomoże nasze zdrowie. Miód podobnie jak cebula posiada przeciwzapalne właściwości. Kolejno słoik należy szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. Musimy zaczekać aż cebula puści sok. Najlepiej odstawić słoiczek na noc. Rano syrop będzie gotowy do spożycia. Wówczas syrop pijemy kilka razy dziennie. Do syropu można dolać kolejny cenny składnik, czyli sok z cytryny. Wzmocni on działanie antybakteryjne. Syrop najlepiej pić w dawkach od 3 do 5 łyżek stołowych.
Podsumowanie
Cebula jest zatem bardzo łatwo dostępnym lekarstwem. Możemy ją nie tylko znaleźć w każdym sklepie, ale również uprawiać na balkonie czy w donicy na parapecie. Stymulujące olejki lotne oraz przeciwutleniacze, o których pisaliśmy, świetnie wpływają na nasz układ odpornościowy. Poza tym cebula wspiera serce, zapobiega cukrzycy, jak również wspomaga odchudzanie. Jej zastosowanie w kuchni nie kończy się jedynie na syropie – cebulę można dodawać do wszelkiego rodzaju potraw, aby uzyskać niepowtarzalny smak.