Arbuz w 92 procentach składa się z wody oraz ma małą ilość witamin oraz elementów mineralnych. Natomiast arbuzy ceni się za różne wartości – dużą ilość przeciwutleniaczy, które opóźniają mechanizm starzenia oraz hamują rozwój komórek nowotworowych, i cytruliny – aminokwasu, który wspiera pracę serca, przyśpiesza mechanizm regeneracji mięśni u sportowców i działa, jak viagra. Arbuz ma wiele wody (92%) oraz małe liczby witamin oraz elementów mineralnych, jest natomiast bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna oraz kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed postępem wad nowotworowych. Ponadto arbuz działa moczopędnie, więc zaleca się go w dolegliwościach nerek oraz chorobach układu moczowego. Arbuz oddziałuje pozytywnie również na układ pokarmowy oraz polepsza przemianę materii. Poza tym elementy aktywne zamknięte w arbuzie wspomagają pracę układu krążenia, wydalają z organizmu szkodliwe związki skupiające się w mięśniach w okresie intensywnych ćwiczeń i działają jak viagra.
Wartości odżywcze arbuza
Arbuz to nie tylko woda, a również substancje odżywcze, które wpływają dobrze na działanie poszczególnych organów. Jeden z pigmentów, który ma – likopen – zapobiega utlenianiu się cholesterolu, co powoduje obniżeniem ciśnienia nie właśnie w tętnicach, ale i w żyłach. Dodatkowo likopen blokuje naczynia krwionośne przed powstawaniem w nich wolnych rodników. Likopen obniża te ryzyko nastąpienia dolegliwości nowotworowej zwłaszcza raka prostaty. Arbuz to również witamina A także witamina C, które pomagają redukować ciśnienie tętnicze krwi, co obniża ryzyko przykładowo udaru mózgu. Ma także wielkie liczby potasu. Jest więc doskonałe rozwiązanie na zahamowanie procesów miażdżycowych.
Arbuz to i wielkie liczby magnezu, który zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, co sprawia, iż były są udrożnione oraz krew przepływa zdecydowanie lepiej. W miąższ arbuza i skóra arbuza ma związek chemiczny zwany cytruliną, która jest pochodną ornityny. Cytrulina po przedostaniu się do organizmu zmienia się w L – argininę, czyli aminokwas podnoszący stopień tlenku azotu. L – arginina powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych. Arbuz jest owocem zalecanym do spożywania sportowcom, bo cytrulina, którą owoc zawiera powoduje efekt określany pompą mięśniową, co zdecydowanie zwiększa masę mięśni podczas treningu. Więc w jadłospisie każdego sportowca winien odnaleźć się arbuz. Zaleta arbuza to cytrulina, która wspiera regeneracją mięśni, pozwala zwiększyć wydajność mięśni podczas wzmożonego wysiłku. Arbuz to również źródło odżywczych elementów, które odżywiają tkankę mięśniową, usprawniają również wytrzymałość siłową.
Arbuz dla urody
Arbuz jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają mechanizm starzenia się skóry (m.in. zabezpieczają przed niekorzystnym działaniem promieni UV oraz pomagają przy leczeniu stanów zapalnych skóry). Do grupy antyoksydantów należy nie tylko ww. likopen, a również witamina A, która zwiększa sieć naczynek krwionośnych, dzięki czemu do skóry wraz z krwią dociera więcej tlenu oraz substancji odżywczych, i witamina C, która również „wymiata” wolne rodniki z organizmu oraz wspiera działanie różnych przeciwutleniaczy.