Jak powszechnie wiadomo ryby to bardzo ważna część ludzkiej diety. Powinniśmy je spożywać nie tylko ze względu przekonań religijnych i copiątkowego postu, czy z racji ich obecności na wigilijnym stole. Przede wszystkim ryby to bardzo dobre źródło wielu ważnych składników, bez których organizm może mieć problemy z prawidłowym funkcjonowaniem. Warto jednak pochylić się nad tym tematem i zastanowić się które gatunki ryb są najzdrowsze?
Trzeba zacząć od faktu, że tak naprawdę każda ryba zawiera składniki potrzebne dla utrzymania zdrowia i prawidłowego rozwoju organizmu, jednak które są pod tym względem najlepsze? Dobrym wyborem jeżeli chodzi o ryby będzie makrela, zawierająca wiele witamin, pozytywnie wpływających na stan naszej skóry cz układu kostnego, ponadto zawiera także cynk, wapń oraz fosfor, czyli składniki kluczowe dla kości oraz serca.
Inną rybą, której jedzenie stanowczo pomoże nam w kwestii zdrowotności jest popularny śledź. Jego duża zawartość tłuszczu może się okazać myląca, ponieważ zawiera on tłuszcze nienasycone, czyli te „zdrowe”, a jednocześnie jest wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, tak często reklamowanych jako suplementy w kapsułkach.
Rozważając pozytywny wpływ ryb na nasze zdrowie nie można zapomnieć o pstrągu, czyli rybie słodkowodnej, która stosunkowo często gości na naszych stołach. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ jest naprawdę smaczna, prosta w przygotowaniu, a także niezwykle zdrowa.
W przeciwieństwie do wyżej wspomnianego śledzia, pstrąg jest rybą chudą, co nie zmienia jednak faktu, iż jak na ten rodzaj ryb, również posiada bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto jest on bardzo bogaty pod względem zdrowych minerałów, takich jak wapń, potas, magnez, fosfor oraz żelazo, które są kluczowe dla funkcjonowania poszczególnych układów w w naszym organizmie.
Jak widać ryby to prawdziwa „zdrowotna bomba”, którą naprawdę warto włączyć do jadłospisu, najlepiej około 2-3 razy w tygodniu, aby utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu.