Łatwo jest nie pomyśleć o wszystkim. Projektując kuchnie, dobrze jest tych błędów zrobić jak najmniej, ponieważ każda niedogodność będzie się na nas mścić. Zaplanujmy od początku rozstawienie sprzętów, przyłącza, ilość gniazdek, ich wysokość, podłączenie oświetlenia. To pozwoli nam uniknąć późniejszych przeróbek czy też wiercenia w ścianie. Dokładnie zmierzmy pomieszczenie, zostawmy miejsce na przestrzeń roboczą, spójrzmy, ile potrzebuje otwarta lodówka i czy faktycznie wszystkie zaplanowanie szafki się w naszej kuchni zmieszczą. Rozplanujmy układ kuchni, by była ona ergonomiczna, stosujmy nieśmiertelną zasadę trójkąta roboczego. To pozwoli nam na sensowne korzystanie ze sprzętów. Nie zapomnijmy o większym blacie roboczym, a nawet kilku w miarę możliwości, na których będziemy przygotowywać posiłki. Pamiętajmy również o dostosowaniu wysokości przestrzeni roboczej do naszego wzrostu. Nie zapomnijmy również o oświetleniu miejsc pracy. By ułatwić sobie przechowywanie możemy wybrać kosze cargo, szuflady, szafki. Projektanci mebli kuchennych cały czas zaskakują ergonomicznymi rozwiązaniami.