Podczas gotowania używamy zawsze wielu przypraw. Znamy ich kilkanaście, a może i kilkadziesiąt rodzajów, najbardziej aromatyczne są jednak zioła. Występują w różnej postaci: suszonej, mielonej, jednak najlepiej, gdy są świeże, pełne wyjątkowego aromatu i smaku. Nie są drogie, a mając je zawsze pod ręką możemy nadać naszym potrawom oryginalności.
Świetnym pomysłem jest więc urządzenie we własnej kuchni małego zielnika. Zastanówmy się jakie zioła będą nam potrzebne i z których najczęściej korzystamy:
• szczypiorek – możemy dodać go do wszystkiego,
• bazylia – idealnie nadaje się do mięs,
• oregano – sekret wielu sosów,
• pietruszka – niezbędny dodatek do zup,
• mięta – nieodłączny składnik wody z cytryną,
• kolendra – składnik kuchni południowo-azjatyckiej,
• rozmaryn – wykorzystywany również w lecznictwie,
• szałwia – wykorzystywana w kosmetyce,
• tymianek – składnik kuchni francuskiej.
Możemy je kupić gotowe, zasadzone w doniczce w wielu sklepach. Inną opcją jest kupienie nasion i
samodzielne zasadzenie, możemy wtedy dokładnie zadbać o ich rozwój i najwyższą jakość. Gotowe zioła możemy ułożyć w estetyczną kompozycję i umieścić w pięknej doniczce co sprawi, że zielnik będzie nie tylko praktyczny, lecz dodatkowo ozdobi naszą kuchnię.
Mając świeże zioła zawsze pod ręką nadamy naszym potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Pamiętajmy również, by regularnie podlewać zioła, a także podcinać, by zawsze móc cieszyć się ich
najlepszą jakością. Muszą mieć również odpowiednią ilość światła i przestrzeń.