Wciąż niedocenianą, a jakże istotną rolę w naszym organizmie odgrywa prawidłowa flora układu pokarmowego. Mało powiedzieć, że jest ona niezmiernie ważna. Ostatnie badania naukowe dowodzą, że właściwy ekosystem jelit jest niezbędnym dla życia człowieka i w dużej mierze determinuje jego zdrowie i dobre samopoczucie. Dzięki pożytecznym bakteriom trawimy pokarmy, przyswajamy substancje odżywcze, minerały i witaminy. Na co dzień nie myślimy o tych małych lokatorach, a wielkich sprzymierzeńcach zamieszkujących nasze wnętrza i dbających o nasze zdrowie. Ich brak daje się odczuć dopiero po kuracji antybiotykowej lub w sytuacji znacznego spadku odporności, gdy skład i rodzaj omawianych mikroorganizmów ulega zmianie na niekorzystny. Warto pomagać naszym maleńkim przyjaciołom wspomagając ich piciem naturalnych jogurtów, kefirów i innych ukwaszonych produktów mlecznych typu maślanka, mleko acidofilne, a także śmietanki, naturalne twarożki i wysokiej jakości żółte sery. Źródłem dobrych bakterii, które pomagają utrzymać nasze zdrowie w dobrej kondycji są też wszelkie kiszonki warzywne, a w Polsce ze znanych i lubianych: kiszone ogórki i kapusta. Te produkty to samo zdrowie, dosłownie! W sytuacjach kryzysowych, jak wspomniana antybiotykoterapia, należy dodatkowo wspomagać się specjalnymi preparatami z apteki, a więc pro i prebiotykami, które najczęściej są niczym innym jak liofilizowanymi szczepami selekcjonowanych bakterii mających za zadanie wspomagać nasze zdrowie poprzez swoją działalność biochemiczną, a także bronić nas przed innymi, nieproszonymi gośćmi, czyli chorobotwórczymi zarazkami.

nailsworld.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *