Awokado jest jednym z owoców, które są szczególnie cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne i smakowe. Warto włączyć te smaczne owoce do swojego jadłospisu, gdyż zawierają one wiele cennych minerałów i składników odżywczych, które są korzystne dla stanu naszego zdrowia.
Jak jeść awokado?
Osoby, które nigdy nie próbowały tego owocu, mogą nie wiedzieć czego się spodziewać i które jego składniki są jadalne. W przypadku awokado, przed spożyciem go należy pozbyć się skórki, ponieważ jest ona twarda i nie smaczna – nie nadaje się do jedzenia. Jeśli zastanawiamy się, co zrobić z awokado, musimy pamiętać o tym, że jadalną częścią jest miąższ, który w zależności od poziomu dojrzałości owoców może być żółtawy, zielonkawy lub oliwkowy. Pamiętajmy też, aby pozbyć się ze środka dużej pestki.
Co zrobić z awokado?
Awokado możemy jeść w postaci surowej, na przykład przekrojone na połówki. Możemy też obrać je ze skórki, pozbyć się pestki, a następnie pokroić miąższ na plasterki, które ułożymy na talerzu. Warto wiedzieć, że awokado można wykorzystywać jeszcze w inny sposób. Jeśli szukamy pomysłu na to co zrobić z awokado, weźmy pod uwagę sałatki. Miąższ pokrojony na przykład w kostkę łączymy z pokrojonym jabłkiem i bananem, uzyskując pyszną sałatkę owocową.
Awokado nie tylko z owocami
Zastanawiając się, co zrobić z awokado pamiętajmy o tym, że nie musimy go łączyć z innymi owocami. Zamiast tego można rozgnieciony miąższ wykorzystać do przyrządzenia sosu czy dipu. Warto postawić na kreatywność w kuchni i szukać nowych smaków.