tłuszcze
fot. unsplash.com

Tłuszcze kojarzą nam się jednoznacznie źle. To w nich upatrujemy przyczynę nadwagi, która jest tak trudna do zredukowania. Nie powinna więc dziwić ogólna niechęć do tłuszczów i chęć unikania ich i wyeliminowania z diety. Czy jednak zawsze tłuszcz oznacza jedynie coś złego? Okazuje się, że nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania tłuszczów określonego typu. Ich niedobór może być przyczyną poważnych konsekwencji zdrowotnych w przyszłości.

Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/nnkt-sa-nienasycone-kwasy-tluszczowe/

Rola tłuszczy w organizmie

Mowa oczywiście o nienasyconych kwasach tłuszczowych, zwanych w skrócie jako NNKT. Są niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, a nasz organizm nie potrafi wytworzyć ich samodzielnie. Dlatego tak kluczowe jest uwzględnienie ich w codziennej diecie.

Mówiąc o tłuszczach mamy na ogół na myśli tłuszcze zwierzęce. Fachowo określane są one jako nasycone kwasy tłuszczowe i faktycznie w większej ilości mają zgubny wpływ na nasz organizm, dlatego warto ich unikać.To ich nadmiar prowadzi do takich poważnych chorób jak miażdżyca czy cukrzyca i wiele innych.

Kwasy omega 3 i omega 6

W odróżnieniu od nich nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią istotną rolę w organizmie. Są dobrym, zdrowym  źródłem energii, której tak potrzebujemy na co dzień. Biorą też udział w wielu istotnych procesach. Pośrednicza w przyswajaniu niezbędnych składników odżywczych, umożliwiają wchłanianie witaminy A, D i K. To właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 stanowią ważny budulec tkanki mózgowej, komórek nerwowych oraz siatkówki. Pełnią ważne funkcje na poziomie komórkowym, a także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Są niezbędne do budowania dobrej odporności organizmu w walce z patogenami i wirusami.

Dobroczynne działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych jest bardzo szerokie i ma wpływ na cały organizm.  Jak zatem dostarczać mu ich odpowiednią ilość? Ich źródłem są oleje tłoczone na zimno jak popularny lej słonecznikowy, ale też olej z sezamu, wiesiołka czy  lnu. Możemy je dostarczyć w postaci zdrowej przekąski jak pestki dyni i orzechy lub wybierając tłuste ryby morskie.

Przeczytaj też: http://www.ufendi.pl/bol-kregoslupa/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here