Jeśli chodzi o nasze zdrowie, zwłaszcza w kwestiach długoterminowych, witamina D jest jednym z najważniejszych składników odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do właściwego funkcjonowania. Odpowiednie ilości tej witaminy pomagają redukować ryzyko depresji, nadciśnienia tętniczego, raka i prawdopodobnie cukrzycy. Wystarczająca zawartość witaminy D w naszym organizmie zapewnia zdrowe kości i silny system immunologiczny. Oczywiście, wielu z nas wie, że potrzebujemy tego składnika odżywczego, ale gdzie go zdobyć i ile właściwie potrzebujemy? Dzieci powyżej pierwszego roku życia oraz dorośli w wieku od 19 do 70 lat powinni otrzymywać około 600 jednostek witaminy D dziennie. Po 71. roku spożycie tej witaminy powinno wzrosnąć do około 800 jednostek na dzień. Niewiele jest produktów zawierających witaminę D. Do najważniejszych należą tłuste ryby (tuńczyk, łosoś, makrela). Wątroba wołowa, ser, pieczarki i żółtka jaj także zawierają pewne ilości witaminy D, ale już nie tak dużo, jak ryby. Najlepszym wyjściem jest spożywanie produktów, które zostały wzbogacone w tę witaminę: mleko krowie i sojowe, płatki śniadaniowe, sok pomarańczowy i jogurty.Nasze może również samodzielnie wytwarzać witaminę D, jeśli jest wystawione na słońce. Eksperci uważają, że wystarczy opalać ramiona i nogi przez 5-10 minut dwa razy tygodniowo. Wiadomo jednak, że w naszym kraju w niektórych miesiącach zdobycie witaminy D tą metodą jest praktycznie niemożliwe. Pozostaje nam więc korzystać z tego, co znajdziemy w sklepach spożywczych.