Błonnik jest bardzo ważnym elementem zdrowego oraz zrównoważonego menu każdego człowieka, oczywiście zalecany jest tylko w ilości zgodnej ze zdrowym rozsądkiem, gdyż przyczynia się on do ograniczonego wchłaniania takich minerałów jak wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź oraz niektórych witamin – błonnik wiąże jony i tworzy kompleksy. Przy stosowaniu diety wysoko błonnikowej konieczna jest kontrola dietetyka – specjalisty. Najlepszym efektem jest spożywanie błonnika wraz z dużą ilością wody.
Oprócz naturalnego dietetycy polecają również inny błonnik – Chitozan – składnik wielu suplementów diety w produktach odchudzających. jest to nietoksyczny biopolimer, który występuje głównie w postaci białego proszku, uzyskiwany jest w procesie deacetylacji naturalnej chityny, która otrzymywana jest z egzoszkieletów organizmów morskich takich jak kraby lub krewetki, czy też ze ścian komórkowych pewnych gatunków grzybów. Należy też wspomnieć, iż chitozan jest również cennym polimerem przy zastosowaniu produkcyjnym biomateriałów, farmaceutyków, kosmetyków, w syntezie chemicznej, w rolnictwie czy przetwórstwie żywności.
W temacie błonnika i metabolizmu, nie sposób nie wspomnieć o mega naturalnym składniku jakim jest jarmuż. Posiada on bardzo dużą ilość wapnia, witaminy C, K i A, a przy tym jest naturalnym środkiem oczyszczającym organizm z toksyn. Najlepszy sposób na jego spożycie to koktajl z jarmużu. W samym internecie możemy znaleźć wiele przepisów kuchennych w zależności od doboru dodatkowych składników. Polecając zdrowe napoje wspomnę, iż równie zdrowy jest koktajl z dynią.

miejscedobrejenergii.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *