peeling cukrowy

Aby skóra była miękka i gładka potrzebuje odpowiedniej pielęgnacji. Samo balsamowanie nie wystarczy dlatego warto pomyśleć o peelingu. Idealnym rozwiązaniem może być kosmetyk z domowej kuchni – peeling cukrowy.Peeling wykonujemy aby zetrzeć martwy naskórek. Nagromadzony martwy naskórek tworzy „barierę” dla balsamów nawilżających, przez co nakładane na ciało kremy nie mogą się „przebić” i dotrzeć do odpowiedniej warstwy skóry. Peeling powinniśmy wykonywać mniej więcej raz w tygodniu. Nie dość, że ściera martwy naskórek, to dodatkowo poprzez okrężne ruchy wykonywane podczas zabiegu poprawiamy krążenie, co pozytywnie wpływa na ukrwienie skóry, przez co nabiera lepszego kolorytu. Lepszy przepływ krwi powoduje lepsze usuwanie złogów tłuszczu i jego wydalenie z organizmu oraz zmniejszenie cellulitu. Oczywiście możesz kupić już gotowe preparaty, a ceny peelingów zaczynają się od kilku złotych kończąc nawet na kilkudziesięciu. Dobra wiadomość jest taka że sama możesz sobie zrobić taki upiększający preparat.

Słodkie wygładzenie skóry

Peeling cukrowy to naprawdę prosty i niedrogi sposób na przywrócenie skórze gładkości w domowym zaciszu. Wydawać by się mogło, że ostre drobinki cukru mogą podrażniać wrażliwą skórę. Nic bardziej mylnego! Gruboziarnisty cukier w połączeniu z oliwą z oliwek i innymi składnikami peelingu, pozwala na uzyskanie odpowiedniej konsystencji preparatu o właściwościach delikatnie złuszczających, dzięki czemu nie ma miejsca na bolesne podrażnienia, zadrapania skóry i zaczerwienienie. Zadaniem peelingu cukrowego jest przede wszystkim dokładne wygładzenie skóry, poprzez usunięcie martwego naskórka. Dzięki zabiegowi skóra staje się również oczyszczona, dzięki czemu znacznie lepiej oddycha i poprawia się jej koloryt. Oczyszczona skóra lepiej wchłania stosowane preparaty pielęgnacyjne, dzięki czemu rezultaty systematycznego używania kosmetyków jest bardziej widoczny i utrzymuje się znacznie dłużej.

domowy peeling cukrowy jak zrobić

Jak zrobić domowy peeling cukrowy

Potrzebujesz:

•Cukier (im większe kryształki tym lepiej)
•Oliwka dla dzieci
•Olejek zapachowy, bądź starta skórka z pomarańczy lub cytryny
•Pojemnik na peeling

Jak przygotować peeling?

•Wsyp cukier do przygotowanego pojemnika (najlepszy będzie niezbyt wysoki słoik z dużym otworem, wygodnie ci będzie nabierać preparat)
•Zalej cukier oliwką dla dzieci (oliwkę wlewaj powoli, ponieważ cukier ma być tylko „zmoczony”, a nie oliwka z odrobiną cukru)
•Całość wymieszaj
•Dodaj odrobinę olejku lub skórki z owoców
Peeling cukrowy zetrze martwy naskórek a oliwka dodatkowo nawilży skórę. Po takim zabiegu nasza skóra będzie gładka i miękka

Systematyczność podstawą idealnie gładkiej skóry

Podstawą wszystkich zabiegów pielęgnacyjnych jest systematyczność. Również stosowanie peelingu cukrowego daje najlepsze rezultaty, jeśli zabieg jest wykonywany regularnie, a nie tylko wtedy, kiedy kondycja skóry znacznie pogarsza się. Zalecane jest wykonywanie peelingu cukrowego całego ciała systematycznie raz, bądź dwa razy w tygodniu, nie tylko w okresie wakacyjnym, kiedy częściej odsłaniamy ciało, ale także w sezonie jesienno – zimowym, aby cieszyć się zadbanym, gładkim ciałem przez cały rok. Zabieg jest niezwykle prosty w wykonaniu. Po przygotowaniu peelingu, należy preparat nałożyć na całe ciało, wykonując okrężne ruchy masujące, aby dokładnie złuszczyć martwy naskórek i uzyskać efekt dokładnie wygładzonej skóry.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here