Zupa czekoladowa to pomysł z gruntu szalony, ale za to jaki smaczny! Nie da się ukryć, że jest to jedna z najciekawszych propozycji, które pojawiają się na mapie kulinarnej. Warto jednak zdać sobie sprawę, że może to być danie doskonałe na mroźne, zimowe dni, które rozgrzeje Cię i sprawi, że poczujesz się błogo. Niech zwycięży czekolada!
Zupa czekoladowa w asyście ryżu
Ciekawy przepis wykorzystujący trochę klasyczny przepis na zupę czekoladową z dodatkowym atutem w postaci klejącego ryżu. Ryż gotujemy i odkładamy. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i staramy się uzyskać odpowiednią konsystencję. Następnie wykładamy ryż, zalewamy zupą i posypujemy płatkami migdałów. Pycha!
Zupa z bakaliami w chlebku
Chlebek lub duża bułka – wybór należy do Was. Przekroić górę bułki i wydrążyć środek. Następnie zalać wrzątkiem rodzynki oraz morele. Morele gotować przez kilka minut, wyjąć i posiekać. Tak samo zrobić z orzechami i rodzynkami. Czekoladę rozpuścić w mleku, roztrzepać jajka z cukrem i dodać do masy. Całość powinna być płynna i nieco gęsta. Przelać do podpieczonych bułek i podawać z posypką z orzechów.
Mocna zupa dla twardzieli
Niezwykły przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Żółtka miksujemy ze szklanką mleka, w osobnym rondlu w mleku rozpuszczamy czekoladę gorzką (można dodać mlecznej dla miłośników słodkości). Następnie łączymy obie masy i mieszamy. Dzięki temu uzyskujemy jednolitą konsystencję. Przelaną do miseczek zupę dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Czekolada z orzechami
Ostatni przepis to przede wszystkim doskonałe połączenie orzechów i czekolady deserowej oraz mlecznej. Wszystko siekamy i miksujemy razem. Następnie rozpuszczamy masę wraz z mlekiem na wolnym ogniu, pilnując, by nic nie przypaliło się w trakcie gotowania. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję siekamy kilka orzechów i dodajemy rodzynki. Całość przelewamy do miseczki i posypujemy jeszcze orzechami i płatkami migdałowymi.
Więcej? Sprawdź wkuchnizwedlem.wedel.pl już teraz!