Słodycze świąteczne

Świąteczne słodycze – każdy je uwielbia, a wielu nie wyobraża sobie gwiazdki bez ich udziału. Ciasta, cukierki, a może coś zupełnie innego? Gust każdej osoby jest różny, jednak wszyscy lubią dzielić się z bliskimi podczas tego wyjątkowego czasu. Jak osłodzić święta tym, na których Ci zależy? Czytaj dalej i przeżyj niezapomniane święta!

Świąteczne cukierki dla dużych i małych

Zestawy świątecznych słodyczy królują na półkach wielu sklepów już w listopadzie. Zdarza się nam je omijać w szale przygotowań, a przecież Gwiazdka to najlepszy czas, aby osłodzić sobie życie. Jak możemy wykorzystać zakupione łakocie podczas wspólnego świętowania?

Dzieci często nudzą się podczas wigilijnej kolacji i nie mogą doczekać się otwarcia prezentów. Wielu rodziców wie, że może to zepsuć cały wieczór – wystarczy, że najmłodsi zaprezentują, na jakie pokazy złego humoru jest ich stać. Istnieje jednak sposób, aby temu zapobiec. 

Kluczem jest zaabsorbowanie ich aktywnością, która nie pozwoli na spotęgowanie się marudnego nastroju. Niech w święta Twoje dziecko odłoży telefon na bok i zajmie się poszukiwaniem poukrywanych w domu cukierków! W ten sposób może spędzić sporo czasu na atrakcyjnej zabawie. Warto schować słodycze w mało oczywistych miejscach, aby zaskoczyć najmłodszych członków rodziny. Takie rozwiązanie gwarantuje, że zobaczysz na ich twarzach uśmiech w ten wyjątkowy wieczór.

Jeśli szukasz wyboru słodkości, który zadowoli gusta każdego dziecka, to sprawdź ofertę sklepów kaufland.pl

Domowe słodycze bożonarodzeniowe

Kupowanie słodyczy na Boże Narodzenie pozwala na oszczędność czasu, jednak nie może zastąpić własnoręcznego przygotowania deseru dla najbliższych. Domowe ciasta z pewnością pomogą w wykreowaniu ciepłej i niepowtarzalnej atmosfery. Które przepisy warte są uwagi?

Klasycznym i pysznym wyborem na święta są rzecz jasna pierniki. To prawdziwy klasyk wśród bożonarodzeniowych ciast i to nie bez powodu. Stosunkowo łatwo jest je przygotować, a ich korzenny smak idealnie pasuje do klimatu zimowego wieczoru. Jeśli decydujemy się na upieczenie niewielkich pierniczków, to powinniśmy zadbać o dokładne i cienkie rozwałkowanie ciasta. Nie powinno ono być zbyt luźne, więc warto jest odstawić je na pewien czas do lodówki przed uformowaniem pierniczków. Wielką zaletą pierników jest to, że pasują do nich różnorakie dodatki – orzechy, suszone owoce, a także polewa z lukru lub czekolady. To ciasto można przygotować na wiele sposobów, tak aby smakowało prawie każdemu!

Sernik również przynależy do klasyki, a jego aksamitna tekstura potrafi podbić niejedno podniebienie. Kluczem do zrobienia go we właściwy sposób jest oczywiście odpowiednia masa serowa – warto kupić do niej świeży twaróg tłusty lub półtłusty. Musi on zostać dokładnie zmielony, najlepiej kilkukrotnie, aby nasze ciasto zachwycającą teksturę. Reszta zależy już od Ciebie – czy zdecydujesz się na wariant krakowski i dodasz do masy rodzynek, a później całość ozdobisz lukrem i skórką pomarańczową? A może wolisz polewę czekoladową lub świeże owoce? Sernik można przyrządzić na tysiąc sposobów, a każdy z nich doda magii świątecznej kolacji!

Boże Narodzenie jest okresem, kiedy pozwolić możemy sobie na więcej relaksu i małych przyjemności. Warto to wykorzystać i osłodzić swojej rodzinie lub znajomym ten piękny wieczór.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here