Zdarza się, że podczas gotowania niechcący przypali się nam garnczek, np. wyjdziemy dosłownie na chwilkę z kuchni, a w tym czasie już przypali się garnek, albo damy za duży ogień itd. przyczyny przypalenia garnków są przeróżne i zależą też od tego, co było w środku. Bo czasami jeszcze zdarza się, że od potrawy, która w nim jest też zostaje przypalony od środka, i wtedy nie dojść, że mamy przypalony, z zewnątrz garnczek to jeszcze od środka. I co można wtedy zrobić, jak już mamy taką sytuację?. Najszybciej i najprościej byłoby wyrzucić garnczek i pozbyć się kłopotu, ale takim sposobem, możemy szybko pozbyć się wszystkich przyrządów kuchennych, a kupować co miesiąc nowy zestaw garnków, to niezbyt dobre rozwiązanie. Dlatego, jest wiele innych i prostych sposobów, na to byś doprowadził swój garnczek, do stanu używalności i nie musiał go wyrzucać. No chyba, że rzeczywiście, bardzo się Twój garnczek spalił i nie da rady go już doczyścić, ale jeśli jest nadzieja,to warto spróbować domyć. Sposobami na domycie garnczka, po przypaleniu są np. wlać do niego wody, wsypać z łyżkę soli, i postawić na mały ogień, tylko tym razem dobrze, by było gdyby garnek byłby przez nas pilnowany. I gdy garnek później zdejmiemy z ognia, to gdy wystygnie to przypalona jego część, po namoknięciu przez wodę i sól powinna zejść dużo łatwiej i szybciej. Możesz też w zależności od tego, jakie masz garnczki używać zamiast soli, sody. Innymi produktami, których możesz użyć do zdjęcia przypalonej części garnczka są cola, ocet, ryż, a nawet proszek do prania.

urzadzajmy.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here