herbata

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia, bez filiżanki herbaty. To bardzo dobrze! Herbata jest bardzo zdrowa i ma wiele pozytywnych i prozdrowotnych właściwości. Dodatkowo również pobudza. Liście herbaty mogą zawierać nawet więcej kofeiny, niż ziarna kawy.

Najpopularniejsze rodzaje herbaty

Zielona herbata

Zielona herbata jest poddawana procesowi fermentacji, w wyniku której produkt końcowy jest najbardziej zbliżony do świeżych liści. Zielona herbata wyróżnia się najwyższą ilością polifenoli, które jak wiadomo mają korzystny wpływ na układ krążenia, oczyszczają organizm i spowalniają procesy starzenia. Zielona herbata ma dość specyficzny smak, jest lekko gorzka i cierpka.

Czarna herbata

Liście czarnej herbaty, również podczas produkcji są poddawane fermentacji. Dzięki temu mają swój charakterystyczny aromat oraz smak. Dodatkowo z takich liści, kofeina jest uwalniana w większej ilości, dlatego zaparzona herbata pobudza najbardziej.

Czerwona herbata

Czerwona herbata również jest poddawana fermentacji, ale nie w całości. Przez poddanie jej większej części temu procesowi, zyskała intensywnie ziemisty aromat i smak. Herbata Pu-erh ma wiele korzyści dla zdrowia, pomaga pozbyć się nadmiernego tłuszczu, obniża cholesterol, a nawet wzmacnia organizm.

Przeczytaj też: http://www.ufendi.pl/peeling-skory-glowy-warto-go-wykonywac-regularnie/

Biała herbata

Podobnie jak herbata zielona, herbata biała zawiera wiele polifenoli, które chronią nas przed wolnymi rodnikami. Regularne jej spożywanie wzmacnia kości, wspomaga odporność, poprawia pamięć, pobudza oraz łagodzi napięcia i stres. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Jak należy parzyć herbatę?

Istnieją 3 podstawowe zasady, dotyczące parzenia herbaty, są to:

  • rodzaj herbaty – istotny jest wybór herbaty. Najlepszym wyborem jest herbata liściasta;
  • temperatura wody – od niej zależy smak herbaty, najlepiej korzystać z przefiltrowanej wody, która jest bogata w tlen. Podczas wrzenia, z wody gwałtownie ulatnia się tlen, należy wziąć to pod uwagę;
  • parzenie – na początku powinniśmy ogrzać dzbanek, w którym chcemy zaparzyć herbatę. Żeby to zrobić, należy wlać wrząca wodę na dno czajniczka. Po chwili wylewamy wodę, wsypujemy herbatę i powoli zalewamy ją wrzącą wodą. To co ważne, musimy przykryć czajnik pokrywką.

Źródło: https://ecoheaven.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here