Zazwyczaj chlebaki sprzedawane są o standardowej szerokości 40 albo 50 cm. Jednakże taki chlebak zajmuje dość sporo miejsca w kuchni. Jeśli zatem mamy bardzo małą kuchnię, nie kupujemy dużo pieczywa, nasza rodzina jest mała albo też mieszkamy sami, zdecydowanie lepiej jest rozważyć zakup mniejszego modelu.

Jak wybrać mały chlebak?

Kiedy jednak idziemy do sklepu, na półkach wita nas wiele przeróżnych modeli chlebaków mniejszych niż standardowe. Czym kierować się podczas wyboru najlepszego?

Przede wszystkim musimy pamiętać, że chlebak to także element dekoracyjny – musi on zatem stylem i barwą pasować do reszty kuchni czy jadalni. Warto w tym momencie wspomnieć, że mniejsze chlebaki mają często oryginalną strukturę. Wśród nich znajdziemy oczywiście klasyczne modele z nieruchomą podstawą i nasuwaną pokrywą, lecz również bez problemu znajdziemy także bardziej oryginalne modele, jak pojemniki czy chlebaki w kształcie łódki.

Kiedy już wytypujemy chlebaki, które wizualnie nam odpowiadają, należy rozważyć, czy na pewno będą spełniać dobrze swoją funkcję. Pamiętajmy przy tym, że chlebaki muszą posiadać drobne otworki wentylacyjne, które zapewnią odpowiednia cyrkulację powietrza.

Popatrzmy także na materiał, z którego wykonany jest chlebak. Bambus, ceramika uważane są za najlepsze, lecz są też najdroższe. Z kolei drewno także dobrze spełnia swoje funkcje, lecz trudniej się je czyści. Zaletą zaś stali nierdzewnej jest jej lekkość i łatwość czyszczenia.

home-bazaar.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *