Zadbaj o swoje zdrowie i zacznij przygotowywać nie tylko smaczne, ale i pożywne dania! Pomoże Ci w tym patelnia do smażenia bez tłuszczu, dzięki której nie będziesz musiał wykorzystywać pokaźnych ilości tłuszczu, by usmażyć mięso, warzywa, placki, naleśniki i inne przysmaki. Smaż bez oleju lub dodawaj go tylko odrobinę, by przyrządzać zdrowe posiłki!

Smażenie bez tłuszczu

Kuchnia to królestwo smaku, które kształtuje się za pomocą odpowiednio dobranych sprzętów i akcesoriów. Przy okazji warto też zadbać o zdrowie i linię. Mówi się w końcu, że jest się tym, co się je. Patelnia beztłuszczowa pomaga przyrządzić lekkie zdrowie dania, które są dodatkowo wyjątkowo smaczne. Jak dobrze wybrać taką patelnię i z jaką powłoką? Ta ostatnia kwestia jest bardzo ważna. Smażenie bez tłuszczu ma swoich zagorzałych zwolenników. Nie ulega jednak wątpliwości, że taka metoda prowadzi do przyrządzenia zdrowych dań. Patelnia beztłuszczowa pomaga zarówno zredukować dodatek tłuszczu, jak i w ogóle go wykluczyć. Dzięki powłoce nieprzywierającej, dania nie przyklejają się do dna, a przez to też się nie przypalają, dlatego też naprawdę bardzo, ale to bardzo ważne jest to, żeby do naszej kuchni wybrać patelnię beztłuszczową, która znacznie ułatwi nam przygotowanie różnych dań.

Smażenie bez tłuszczu – zalety

Niektórzy kucharze twierdzą, że w ogóle nie istnieje coś takiego jak smażenie bez tłuszczu. Czynność ta z definicji zakłada przyrządzanie potraw na gorącym oleju. Jednak bez tłuszczu odbywa się na pewno tak zwane prażenie czy grillowanie na specjalnej patelni z rowkami. Patelnia beztłuszczowa grillowa jest świetnym wyborem, ponieważ dania się na niej nie przypalają, a jak wiadomo, przypalone mięso czy inne produkty mogą być nawet rakotwórcze. Fakt, że nie dodaje się tłuszczu, sprawia, że potrawy są mniej kaloryczne i lekkostrawne. Innym rodzajem patelni beztłuszczowej jest ta do naleśników. To popularne danie smaży się krótko, więc się nie przypala. Patelnia do naleśników jest lekka, płytka i cienka. Kluczowa jest specjalna powłoka non-stick, którą też łatwo umyć.

smażenie bez tłuszczu możliwe dzięki patelni

Patelnie z powłokami nieprzywierającymi

Akcesoria kuchenne, takie jak patelnie beztłuszczowe, są bardzo praktyczne z kilku powodów. Można na nich smażyć bez dodatku tłuszczu lub z jego małą ilością. Po drugie, mają one specjalne powłoki nieprzywierające, najczęściej typu teflon. Dzięki temu dania nie przywierają do dna, a przez to się nie przypalają i są zdrowsze. Taka patelnia beztłuszczowa jest również łatwa do utrzymania w czystości. Ale warto delikatnie obchodzić się z taką powłoką — nie stosować szorstkich gąbek i myjek, a jeśli chodzi o łyżki i szpatułki, drewniane czy wykonane z silikonu nie uszkodzą powierzchni. Patelnia beztłuszczowa typu teflon z zarysowaną powierzchnią nie nadaje się do użytkowania, a niektórzy twierdzą, że wydziela wtedy szkodliwe, rakotwórcze substancje. Niemniej nie ma na to przekonujących dowodów. Odpowiednio przygotowane patelnie żeliwne  również pozwalają na smażenie z minimalną ilością tłuszczu.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *