Akcesoria przydatne w kuchni

Akcesoria niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym – m.in. w restauracji, barze, firmie cateringowej czy kawiarni – są różne. Wiele zależy od profilu działalności. Są jednak również gadżety i urządzenia, które są wyjątkowo praktyczne i niemal zawsze będą przydatne – jak m.in. pojemniki termoizolacyjne, wolnowar, termosy czy szatkownice. Jakie zapewnić wyposażenie restauracji? Kilka porad znajdziesz poniżej.

Niezbędne wyposażenie restauracji

Każdy lokal – restaurację, bar, bistro czy kawiarnię albo stołówkę – należy wyposażyć we wszystko, co jest niezbędne, by zapewnić kucharzom narzędzia do pracy. Są akcesoria przydatne w lokalu w zależności od profilu działalności, są też wspólne, niezbędne właściwie w każdej kuchni – jak piec gastronomiczny, wolnowar czy robot kuchenny. Poniżej wybrane z nich.

Pojemniki termoizolacyjne

Dobrze dopasowane do potrzeb pojemniki termoizolacyjne to praktyczny transport produktów spożywczych i gotowanych potraw. W wielu restauracjach i lokalach są one podstawowym wyposażeniem. Pojemniki zapewniają bezpieczne użytkowanie, wygodę, a także utrzymanie dań w odpowiedniej temperaturze. Przewożone w nich potrawy zachowują świeżość, zapach i smak na długo. Dostępne są modele o różnej pojemności – wystarczy je dopasować do potrzeb lokalu.

Wolnowar

Wolnowar to praktyczny sprzęt gastronomiczny, który służący do wolnego gotowania w temperaturze poniżej 80 stopni. Sprawdza się doskonale do przyrządzania potraw, które potrzebują spokojnego i długiego gotowania – jak między innymi wybrane mięsa.

Ten sposób przyrządzania potraw pozwala zachować im smak bez utraty ważnych składników odżywczych. Można w nim gotować m.in. dania jednogarnkowe, duszone mięsa i ryby, gulasze, potrawki, zrazy, klopsy, bigos, ale też zupy oraz sosy. Najważniejsza jest w nim misa ceramiczna, ale duże znaczenie ma też pokrywa. Poza tym wolnowar pozwala na długo utrzymać temperaturę potrawy – będzie ona ciepła jak przy pierwszym podaniu nawet przy dokładce.

Inne urządzenia i akcesoria – praktyczne wyposażenie restauracji

Wyposażenie restauracji to również między innymi praktyczne bemary, termosy, samowary czy kociołki. Należy je dopasować do profilu i charakteru lokalu – restauracja serwująca obiady w formie bufetu szwedzkiego musi posiadać bemary i podgrzewacze do talerzy, cukiernia akcesoriów i sprzętów służących do prezentacji jedzenia, a stołówka musi posiadać wózki do rozwożenia jedzenia, z kolei firma cateringowa używa na co dzień warników, pojemników GN czy termosów gastronomicznych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here