kluski śląskie

Wielu kucharzy jest mistrzami w pewnych zakresach. To dlatego niektóre restauracje są tak cenione i lubiane przez gości. Trudno być ekspertem od wszystkiego – ten fakt dotyczy również pracy w kuchni. Kucharze mają swoje specjalizacje. Są na przykład kucharzy, którzy specjalizują się w kuchni polskiej. Dla nich na przykład pytanie ile gotować kluski śląskie jest bardzo proste. O każdej porze dnia i nocy mogą udzielić na nie odpowiedzi każdemu kto o to zapyta. Kuchnia polska jest bogata w dania mączne takie jak pierogi.

Pierogi czy kluski – receptura na te dania nie ma sekretów przed mistrzami w kuchni polskiej.

Inni kucharze mogą być z kolei mistrzami na przykład w kuchni azjatyckiej – chińskiej czy japońskiej. Oni z kolei z zamkniętymi oczami przyrządzą sushi i inne dania charakterystyczne dla danego obszaru geograficznego i kulturowego. Nie da się ukryć, że jedzenie jest częścią kultury. Kiedy człowiek wybiera się w daleką podróż chce posmakować kuchni danego rejonu świata. Jest to częścią tej wyprawy.

Często nie chodzi tylko i wyłącznie o zobaczenie zabytków czy architektury danego państwa, ale też posmakowanie go każdym zmysłem, w tym zmysłem smaku. Kuchnia polska uznawana jest za bardzo lubianą przez obcokrajowców. Obojętnie czy ktoś próbuje dania słodkiego czy słonego jest zachwycony. Czasami jednak Polakom mało obeznanym w kuchni swojego kraju trudno jest odpowiedzieć na pytanie o narodowe potrawy. Dania kuchni polskiej potrafią wzbudzić naprawdę ogromny zachwyt wśród osób, które pierwszy raz mają okazję takich potrawy zasmakować. Typowym daniem kuchni polskiej jest bigos.

Niestety nie każdy będzie się tym daniem zachwycał, wszystko przez kiszoną kapustę. Przez niektórych może być ona uznana za niejadalną. Jednak dla nas i naszych rodaków bigos to znakomita potrawa i możemy jeść ją ze smakiem w każdej chwili. Duże kontrowersje może także wzbudzić smalec. Nie każdemu spodoba się taki tłuszcz w czystej postaci.

Niezwykle kontrowersyjnym daniem mogą być też flaki. Ludzie, którzy uwielbiają to danie niekoniecznie rozważają dniem i nocą co tak naprawdę spożywają. Jednak osoby, które spożywają flaki po raz pierwszy, mogą nie być zachwycone, kiedy dowiedzą się co tak naprawdę mają na talerzu. Z ogórkami kiszonymi może być taki sam kłopot jak z kiszoną kapustą. Aromat kiszonych warzyw może wielu osobom po prostu się nie spodobać i nie przypaść do gustu. Kuchnia polska dla jednych kucharza może być prosta, dla innych trudna.

kluski

Na pewno w kuchni polskiej jest wiele mięs, które wymagają szczególnej oprawy i umiejętności. Kucharz nie może zakończyć swojej edukacji na klasycznej dwuletniej szkole zawodowej. Oczywiście jest to pewnego rodzaju baza, podstawa. Z taką bazą czy podstawą można wystartować i podjąć pierwszą pracę. Później jednak trzeba piąć się dalej po szczebelkach kariery kuchennej. Każdy, kto w tym biznesie zaszedł daleko, doskonale wie, że szkolić trzeba się niemal nieustannie. Każdy region w Polsce ma swoje popisowe dania.

Na Śląsku takim daniem bez wątpienia są kluski śląskie, których gotowanie może przysporzyć kłopotów nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Obecnie w telewizji możemy oglądać wiele programów poświęconych gotowaniu. Celebryci ratują podupadające restauracje. Przy okazji jednak udzielają też wielu cennych wskazówek z punktu widzenia prowadzenia restauracji, ale także pracy w kuchni, jej organizacji i po prostu gotowania.

Dzięki tym wskazówkom można zastanowić się, czy nasze gotowanie spełnia określone standardy. Nikt nie urodził się mistrzem kuchni. Jednak nie warto lekceważyć wyzwań kuchennych, zdecydowanie lepiej zrobić co w naszej mocy, aby tym wyzwaniom sprostać. Warto, aby w szkołach zawodowych uczyli ludzie z pasją, dla których kuchnia to prawdziwa pasja, którzy uwielbiają gotować i nie traktują tego jako karę, jak zwykłe stanie przy garach, określane czasami z pogardą.

ile gotować kluski śląskie

Zdecydowanie warto skończyć ze stereotypem kucharza, który ledwo co skończył szkołę zawodową i dzisiaj musi piastować takie, a nie inne mało opłacane stanowisko pracy. Dzisiaj w kuchni można zrobić prawdziwą karierę, a zacząć można praktycznie w każdym wieku i od zera. Można uczyć się na szkoleniach i kursach, wyjechać do pracy za granicę i zacząć od zmywaka.

Tak naprawdę dzisiaj, przy otwartych granicach, można zrobić bardzo wiele, aby spełnić marzenie o byciu znakomitym kucharzem. Warto też mieć świadomość, że w życiu kucharza nie zawsze wszystko udaje się za pierwszym razem. Czasami trzeba będzie zacisnąć zęby i ponosić porażki, aby później wspiąć się na sam szczyt. Praca w kuchni absolutnie nie jest łatwa zarówno pod względem fizycznym jak też psychicznym, niesie z sobą wiele wyzwań i obciążeń. Jednak warto.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here