Odchudzanie octem jabłkowym

Picie octu jabłkowego jest znane nie od dziś i ma wiele zwolenniczek.
Jego właściwości były znane już w starożytności, ludzie stosowali go na wiele dolegliwości. Znalazł on zastosowanie u osób chorych na astmę, anginę, nudności, czy oparzenia. Ocet jabłkowy ma działanie antybakteryjne, dobrze wpływa na układ krążenia, obniża poziom glukozy we krwi i pomaga w odchudzaniu. Można go zrobić samemu w domu, jest łatwy w sporządzeniu, a w dodatku będziemy mieli pewność, że są w nim tylko potrzebne produkty, bez żadnych zbędnych dodatków. Zacznijmy zatem od przepisu. Do rozdrobnionych jabłek należy dodać drożdże, które tworzą z cukru zawartego w jabłkach alkohol. Następnie bakterie fermentują uzyskany alkohol, do postaci kwasu octowego. W wyniku fermentacji, powstaje także kwas mlekowy oraz kwas cytrynowy.
Kiedy już sporządzimy napój, mający pomóc nam w zrzuceniu wagi, zastanówmy się w jaki sposób on działa. Sekret tkwi w jabłkach, które posiadają składniki sprzyjające szybszemu rozszczepianiu się tłuszczów. Reguluje produkcję insuliny, co również sprzyja spadkowi masy ciała. Pierwszą korzyścią będzie zatem zrzucenie kilku kilogramów, natomiast drugim ale nie mniej ważnym, obniżenie poziomu cholesterolu.
Oczywiście należy pamiętać, że podstawą działania octu jabłkowego będzie zbilansowana dieta, którą można poprzeć aktywnością fizyczną. Odchudzanie octem jabłkowym nic nie da, jeśli nasze potrawy będą składały się głównie z tłuszczów. Przy kuracji, zalecane jest ograniczenie tłustych potraw, czy napoi, które mają dużą kaloryczność jak np. piwo. Zamiast tego należy spożywać dużo warzyw i chudego mięsa. Kolejnym plusem picia octu, jest możliwość uniknięcia efektu jo-jo. Każda kobieta będąca na diecie zdaje sobie sprawę, jak ważne jest, aby po jej zakończeniu nie zacząć tyć na nowo. Jest to bardzo częsty problem, który można wyeliminować octem jabłkowym.
Jak zatem działa ocet jabłkowy? Przede wszystkim odchudzanie przy jego pomocy, polega na uczuciu sytości po zastosowaniu, a co za tym idzie, nie sięgamy po kolejny posiłek. Spożywamy mniej kalorii, ponieważ nie odczuwamy głodu, tym samym chudnąc. Oczywiście zmiany nie będą radykalne, a pierwszych efektów nie możemy oczekiwać po tygodniu stosowania. Natomiast przy regularnym piciu tego specyfiku, możemy mieć pewność, że pozytywnie wpłynie na nasz układ trawienny i przyczyni się do utrzymania pożądanej wagi.
Dodatkowo przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Jak więc dawkować ocet jabłkowy? Zaleca się pić łyżkę octu, rozcieńczonego w szklance wody, przed każdym posiłkiem. Można zwiększyć częstotliwość picia, czyli używać go także po posiłku. Wówczas dawka może być nieco większa, to znaczy 2 łyżeczki, rozcieńczone w jednej szklance wody. Niektórzy, aby poprawić walory smakowe, mieszają go z miodem, bądź sokiem.
Nie zniechęcajmy się brakiem efektów w początkowej fazie kuracji. Aby osiągnąć wymarzony efekt potrzeba czasu, a ocet jabłkowy ma wiele dodatkowych właściwości, z których skorzysta Twój organizm.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here